Tahminimiz odur ki fotoğraf çekimiyle profesyonel olarak ilgilenen hiç kimse sokağa sadece kameralı cep telefonunu alarak çıkmıyordur. Gerçi profesyonel dedik ama yarı-profesyonel okuyucularımızın dahi ellerinde en azından orta kaliteli bir fotoğraf makinesi mevcuttur büyük ihtimalle. Bunun sebebi, ne kadar gelişirlerse gelişsinler gene de cep telefonlarında dahili olarak buluna kameraların profesyonel çekim yapmaktan hala çok çok uzakta kalmaları. Bunun en önemli sebebi bildiğimiz gibi profesyonel kameralarda bulunan birden fazla gelişmiş lensi, cep telefonlarına sığdırmanın imkansızlığı ve bunun doğal sonucu da karşılaştığımız netlikten uzak fotoğraflar. Fakat ne mutlu ki, bilim dünyasındaki gelişmelere paralel cep telefonlarındaki bu amatör çekimler de çok yakın bir tarih dahilinde maziye karışıyor.
Wisconsin üniversitesinde görevli bilim insanlarından Profesör Zhenqiang Jack Ma'nın geliştirdiği yeni bir teknoloji sayesinde artık cep telefonları aracılığıyla yapılan çekimler de, profesyonel çekimleri aratmayacak. Profesör Ma konuyla ilgili verdiği demeçte; insan gözü retinasından esinlenerek gerçekleştirdiği teknikle geliştirdiği ipince bir lens sayesinde ışık çarpılmasını (tahrifini) büyük oranda ortadan kaldırmayı başardığını belirtirken, bu sayede görüntülerdeki bozuklukların da çok büyük oranda ortadan kalktığını bildirdi.
Konuyu biraz açacak olursak, günümüzdeki cep telefonlarıyla yapılan çekimler lensten geçen ışığın alıcının üzerine düşmesiyle oluşuyor, bununla beraber ışığın geçtiği lens doğal olarak ışığın çarpılmasına da neden olduğu için netlik alanı kayarak, görüntüde bozukluklar ortaya çıkıyor. Fakat yeni cep telefonlarında kullanılacak bu lensin içerdiği bükülü alıcı dizimiyle, profesyonel fotoğraf makinelerinin bu durumu telafi etmek için yer verdikleri çoklu lens kullanımına da gerek kalmayacak. Sadece tek lens kullanımıyla bunu başarmak mümkün olabileceği için bu buluşun çok büyük önem taşıdığını vurgulayan Ma bu bükülü ışık dedektörlerinde kullanılacak 'germanyum' elementinin bu meyanda bükülmeye çok elverişli yapısı sayesinde ışığın emilmesinde de inanılmaz etkili olacağının altını çizdi.
Bu güzel haberin en sevindirici kısmını ise sona sakladık:
Bildiğiniz gibi genelde bu tür bilimsellik içeren haberlerimizin en sonunda bu teknolojinin 5-10 yıl içerisinde hayata geçmesi bekleniyor türünden uzun vadeli yıl aralıklarından bahsederiz. Fakat bu seferki haberimiz için gereken süre sadece 1,2 yıl; hatta bu kadar dahi sürmeyebilir. Hatta halihazırda Sony firması yeni çıkaracakları Experia X1 modelinde bu yeni teknolojiyi kullanacaklarını açıkladı bile.
Haberi daha fazla terimle boğup sizleri de daraltmamak için özetlemeye gayret ettik, lakin konuyla ilgili daha bilimsel açıklamalara ihtiyaç duyan okuyucularımız buraya tıklayabilirler.