Konuyu Hazırlayan: Hem.Yasemin Yazgünoğlu
Vitaminler,
sağlıklı yaşamın vazgeçilmez bir parçası olan organik bileşiklerdir. Vitamin
Latince yaşam anlamına gelen “vita” sözcüğünden kaynaklanır. Vitaminler yağda
ve suda eriyenler olarak iki gruba ayrılır .
YAĞDA ERİYEN VİTAMİNLER : A, D, E ve K vitaminleridir .
SUDA ERİYEN VİTAMİNLER : B grubu vitaminler ile C
vitaminidir .
ÖNEMİ
A vitamini Enfeksiyonlara karşı direnci arttırır
normal büyüme, üreme, kemik ve diş gelişimi, görme için gereklidir. Cildin
tırnakların ve saçların sağlıklı kalmasını sağlar. Diş ve dişetleri için
büyük önem taşır .
|
Kayısı,kuşkonmaz,maydanoz,ıspanak, havuç,kereviz, marul, portakal,
erik, domates
|
|
D vitamini İnce bağırsaklardan kalsiyumun
emilmesine yardımcı olur, kalsiyumun kemiklerde ve dişlerde tutulmasını
sağlar .
|
Balık yağı, balık, yumurta, tereyağı, karaciğer, et, sebzeler, güneş
|
|
E vitamini Antioksidan etkilidir. Alzheimer hastalığının
ilerlemesini yavaşlatıyor Yaşlı kişilerde bağışıklık sistemini güçlendirir.
Hücrelerin daha uzun yaşamasını ve yenilenmesini sağlar .
|
Buğday, tohumlu besinler, soya fasülyesi yağı, arı sütü, ceviz, marul,
tere, kereviz, maydanoz, ıspanak, lahana, mısır yağı, mısır, yulafta
|
|
K vitamini Karaciğere gelen Kvitamini burada
üretilen bazı pıhtılaşma faktörlerinin yapımında rol alır. Kvitamini
takviyesi yanlızca kanamalı hastalarda verilir.
|
Ispanak,kabak, marul, yeşil domates, yeşil biber, inek sütü, peynir,
tereyağı, yumurta, kırmızı et, pirinç, karaciğer, mısır, muz, şeftali,
çilek
|
|
B1 vitamini Kasların ve sinir sisteminin
faliyeti için gereklidir.Yetersizliğinde iştahsızlık, huzursuzluk, bellek
zayıflığı ve dikkat azalması görülür.
|
Buğday, kepek, bira mayası, taze sebze meyve, koyun eti, sığır eti,
balık eti, yumurta, süt
|
|
|
B2 vitamini Eksikliğinde dilde kızarma, yanma
hissi, ağız çevresi ve dudaklarda kızarma, tahriş, çatlaklar, gözlerde
kaşıntı, yanma hissi, katarakt oluşumu, saçların dökülmesi, çocuklarda büyüme
yavaşlaması, kilo kaybı, sindirim sorunları oluşur .
|
Karaciğer, böbrek, buğday unu, patates, et, süt, yumurta, peynir,
kepek, yeşil sebzeler, havuç, fındık, yer fıstığı, mercimek
|
|
B3 vitamini Yetersiz
beslenme sonucu deriyi sinir sistemini tutan pellegra adlı hastalık ortaya
çıkar. Hücrelerin oksijeni kullanabilmeleri için gereklidir. Midede
sindirimin temel taşları olan asitlerin üretimini sağlar.
|
Bira mayası, kepek, yer fıstığı, sakatat, kırmızı et, balık, buğday,
baklagiller, un, yumurta, süt, limon, kabak, incir, portakal, hurma
|
|
B5 vitamini Doğada bol olduğu için eksikliğine
rastlanmaz. Ayrıca bir miktar bağırsaklarda da yapılmaktadır. Eksikliği kan
şekerinde düşme, ellerde titreme, kalp çarpıntıya neden olur .
|
Karaciğer, kırmızı et, tavuk, yumurta, ekmek, sebzeler
|
|
B6 vitamini Sinir sistemi ve hormonların
çalışmasını düzenler.Vücudun savunmasında antikor ve akyuvar oluşumunda rol
oynar. Eksikliğinde migren tipi baş ağrısı, kansızlık, ciltte kuruluk, görme
problemleri, uyuşukluk, adele zayıflığı ve krampları oluşur .
|
Karaciğer, böbrek, kırmızı et, balık, yumurta, ekmek, sebzeler
|
|
B11 vitamini Kırmızı
kan hücreleri ve sinir dokularının oluşumunda aktif rol oynar. Hücre
bölünmesi için gereklidir. Bu etkisi ile büyümeyi de sağlar. Anne karnındaki
bebeğin sinir sisteminin gelişimi için de gereklidir. Eksikliğinde
iştahsızlık, kilo kaybı, bulantı, kusma, ishal, baş ağrısı, unutkanlık,
çarpıntı gibi bazı kalp sorunları oluşabilir .
|
Karaciğer, böbrek, kırmızı et, ıspanak, marul, yumurta, ekmek,
portakal, muz
|
|
B12 vitamini Besinlerle veya sigara gibi
alışkanlıklarla vücuda giren siyanürü etkisiz hale getirir. Eksikliğinde
dilde hassasiyet, şişme, kızarma, hayal görme, depresyon, adalelerde
kasılmalar, sinir iltihaplarına bağlı olarak el ve ayaklarda uyuşma,
karıncalanma, yanma şikayetleri oluşur .
|
Karaciğer, yürek, böbrek, kırmızı et, tavuk, balık, süt, peynir,
yumurta
|
|
C vitamini Vücudumuz C vitaminini üretemez
bitkiler ve bazı hayvanlar bu vitamini üretebilmektedir. Besinlerle alınan
vitamin 2 saat içersinde kullanılır 4 saat sonunda kandan uzaklaşır.
Yaraların iyileşmesini, damarların sağlıklı olamalarını sağlar.Vücudun
savunma sistemini artırıcı etkisi vardır. Histamin yapımını azaltarak
allerjik olayların şiddetini düşürür. Eksikliğinde diş eti kanamaları ve
çekilmeleri olur.
|
Siyah üzüm, narenciye, çilek, kavun, karpuz, yeşil biber, maydanoz,
brokoli, havuç, soğan, bezelye
|
|
|