8 Ekim 2008 Çarşamba

AB yasaları, çıkartılabilir batarya şartı koşacak

Avrupa Birliği, bataryaya sahip olan tüm cihazları etkileyecek yeni bir yasa çıkartmaya hazırlanıyor. Hazırlanan bu yeni yasaya göre, batarya taşıyan her cihazın bataryası kullanıcı tarafından çıkartılabilir ve değiştirilebilir olması gerekecek. Eh bu tabii ki son zamanlarda gündemde olan Apple iPhone ve Macbook Air gibi cihazların tasarımının değişebileceği anlamına geliyor. Zira şu anda iPhone ve iPod'larda değişim yapılması için cihazın Apple'a gönderilmesi gerekiyor.

Bu yasanın çıkmasının ardında yatan sebep ise, geri dönüşümü zor olan zararlı bataryaların doğaya karışmasını engellemek. Diğer alternatif ise firmaların belirli özelliklere sahip batarya üretmesini sağlamak ama AB ilk yolu daha uygulanabilir buluyor olmalı.

Bu yasa ile beraber Apple'ın ürünlerinde tasarım değişikliğine giderek daha modüler cihazlar sunması bizler için sevindirici haber. Pil ömrünü dolduran cihazları alan firmalar var ama genelde kullanıcılar, batarya değişmiyor ise, bataryayı cihaz üzerinde bırakıp atabiliyor. Bataryları geri dönüştürmek için çok az imkan olduğundan dolayı bataryanın doğaya karışması pek istenmeyen bir durum.