17 Aralık 2008 Çarşamba

Avrupa’nın en iyi filmi: Comorra

İtalyan yönetmen Matteo Garrone’nin “Comorra” (Gomorra), 21. Avrupa Film Ödüllerinde en iyi film ödülünü kazandı. Filmin senaryosunu yazan Roberto Saviano 2,5 yıldır mafyanın hedefinde.

KOPENHAG - Napolili örgüt Camarro’yu araştırdığı için ülkesi İtalya’da bir kahraman olarak kabul edilen ve iki yıldır polis korumasında yaşayan Roberto Saviano’nun kitabından uyarlanan “Comorra” filmi, 21. Avrupa Film Ödüllerinde en iyi film ödülünü aldı. Napoli’nin yer altı suç dünyasını anlatan filmin yönetmeni Matteo Garrone de Avrupa Film Akademisi’nce en iyi yönetmen seçildi.

Kristin Scott Thomas “I’ve Loved You So long” filmindeki rolüyle en iyi kadın oyuncu ödülüne layık bulunurken, Toni Servillo “Gommora” ve “Il Divo” filmlerindeki rolleriyle en iyi erkek oyuncu ödülünü aldı.İngiliz aktrist Judi Dench de, Avrupa Film Akademisi’nce hayat boyu başarı ödülüne layık bulundu.

İngiliz yönetmen Daved Yates’e, “Harry Potter ve Zümrüdüanka Yoldaşlığı” filmiyle Halkın Seçimi Ödülü verildi.

Akademi Ödüllerinin Avrupa’daki muadili olarak verilen Avrupa Filmi Ödülleri festivali bu yıl Danimarka’nın başkenti Kopenhag’da yapıldı.

Roberto Saviano’nun romanından beyazperdeye uyarlanan filmde, Salvatore Abruzzese, Simone Sacchettino, Salvatore Ruocco ve Vincenzo Fabricino rol alıyor.


İtalya’da organize suç örgütü Gomorra tarafından öldürülen insanların sayısı 4 bini bulmaktadır. Gomorra sadece yasadışı uyuşturucu ve silâh trafiği ya da haraç almakla para kazanmaz, her sektörde faaliyet göstermektedir. Bu filmde izlenen öyküler, görünürde kurmaca olsa da kökleri gerçeklikte yatmaktadır. Tüm bunlar, Napoli’nin Scampia mahallesinde ya da Caserta’da yaşanmıştır.

İtalya’nın bu iki bölgesinde halkın her gün yüzleştiği değerler “güç, para ve kan”dır. “Sistem”in, yani Camorra’nın kurallarına boyun eğmeye zorlanıyorlar ve başka hiçbir seçenekleri yok. Normal bir yaşam sürmeyi içlerinden ancak birkaç şanslı kişi hayal edebilir. Bu acımasız dünyada yaşanan beş öykü, bu sert senaryoda iç içe geçiyor.
ntv.