20 Ocak 2009 Salı

Conficker virüsü 8.9 milyon PC'ye bulaştı, Windows'unuzu güncelleyin

Uzun zamandır virüs salgını haberleri vermiyorduk. F-Secure'un son verdiği bilgiler, Windows işletim sistemlerini hedefleyen Conficker adındaki (diğer adları: Kido, Downadup) solucanın 8.9 milyondan daha fazla PC'ye bulaştığı yönünde.

Bu solucan, "services.exe" adlı Windows dosyasını arıyor ve kendisini onun bir parçasıymış gibi göstererek işletim sisteminin daha "derinlerine" inebiliyor ve zararlı yazılımı çalıştırabilmek için Registry'de değişiklik yapıyor.

Bu virüsün sisteminize yerleşmesi ile, daha sonra bazı zararlı internet sitelerini ziyaret ettiğinizde bu web sitesinin arka planındaki zararlı kodlar sisteminizde otomatik olarak çalışıyor ve bundan sonra yapılabilecek tamamen zararlı yazılımı kodlayanın insafına kalmış.

Bu virüs aslında Ekim 2008'de görülmüştü ama 2 hafta kadar evvel yeni bir varyantı çıkmış ve bu virüs Windows'daki bir açığı kullanarak tüm ağdaki sistemlere kendisini bulaştırıyor. Üstelik bu virüs sisteme bulaştıktan sonra, diğer virüs ve zararlı yazılımların da bulaşmasını sağlayacak "açık kapı" bırakıyor.

Virüs sadece Windows tabalı işletim sistemlerini etkilediği için, ilk olarak yapmadıysanız ilgili Windows yamasını yapmalısınız. Windows 2000, XP, Vista ve Server 2008'i etkileyen bu açığın yamasını indirmek için buraya tıklayın.

Antivirüs yazılımı kullanıyorsanız, onu da güncellemeyi ihnal etmeyin.