9 Ocak 2009 Cuma

Fotoğraftaki Objeyi Ön plana Çıkartma

Bu dersimizde fotoğraftaki objeyi ya da kişiyi ön plana çıkartma işini ele alalım. Bunu bazı gazetelerde sıkça görebiliriz. Genelde tercih edilen bir yüntemdir. Başlayalım. Öncelikle resmimizi açıyoruz. Google'da bu konu için karşıma çıkan ilk resimlerden biriydi o yüzden Lincoln'ün resmini seçtim.

http://img.sanalkurs.net/uploads/10_60.jpg

Lasso tool ile resimde ön plana çıkartacağımız nesneyi ya da kişiyi seçiyoruz. Bu işlemi daha gerçekçi olmasını istiyorsanız Magnetic Lasso tool ile de yapabiliriz. Ben şimdilik anlatma yaptığım için lasso tool ile hemen geçmek istedim.

http://img.sanalkurs.net/uploads/11_44.jpg

İşte alanımızı seçtik...
http://img.sanalkurs.net/uploads/12_37.jpg


Seçtiğimiz alanı tersine çevirmemiz gerekiyor. Bu çalışma için objeye değil obje dışına işlem yapmamız gerekiyor çünkü. Bu işlemi Shift+Ctrl+I ile ya da Select/Inverse ile gerçekleştirebiliriz...
http://img.sanalkurs.net/uploads/13_29.jpg

Seçtiğimiz alanın dışındaki alanları seçmiş olduk...
http://img.sanalkurs.net/uploads/14_20.jpg

Filter/Blur/Radial Blur'u seçiyoruz...
http://img.sanalkurs.net/uploads/15_17.jpg

Aşağıdaki gibi ayarlıyoruz... (Resminizin büyüklüğü ne kadarsa bu değerleri o kadar arttırmanız gerekir. Bu değerler birim alana uygulanan değerlerdir.)
http://img.sanalkurs.net/uploads/16_15.jpg

Ardından işlem tamamdır...
http://img.sanalkurs.net/uploads/17_10.jpg


Dikkat ederseniz ilk başta seçtiğimiz alan belli oluyor. Bunun olmaması için ya değerleri çok küçük tutucaz ya da magnetic lasso tool ile işlem yapacağız.. Biraz aceleye getirdiğim için ben ayarlayamadım ama siz özen gösterirseniz ortaya güzel şeyler çıkacaktır. Ama işlemlerimiz bu şekildedir.