5 Şubat 2009 Perşembe

Kore'de "1Gbps" standart hale geliyor

Başlık zaten görüldüğü gibi yeterince açık, bizeyse sadece "elalem gider aya…" demek kalıyor her zamanki gibi…

Öncelikle haberin kaynağına göz atarsanız göreceksiniz ki, ABD merkezli internet sitesinde bu haberi yayımlanan editör, 'biz burada 60Mbps hıza sevinirken…" gibisinden başlamış cümlesine. Biz de o halde "bizler burada 4 Mbps hıza sevinirken…" diye başlayıp devam edelim.

Evet, denilen o ki, 2012 itibariyle toplamda 24.6 Milyar Dolarlık bütçe kullanımı ertesinde tüm Kore vatandaşlarına şimşek hızıyla internet bağlantısı sahibi olma şansı tanınacak. Bunun yanında da bu projeyle beraber 120,000'i aşkın kişiye de istihdam sağlanacak. Hükümet ve Kore İletişim Komisyonu tarafından ortaklaşa planlanan proje doğrultusunda sabit hatlarda ortalama 1 Gbps, kablosuz bağlantılarda ise 10Mbps hıza ulaşılacak.

Konuyu örneklendirecek olursak karşımıza çıkan tablo ise şöyle şekilleniyor; 1 Gbps hız demek saniyede maksimum 256 MB veri indirmek demek. Yani şöyle bir hesapladığımızda en kötü ihtimalle, 6-7 saniye içinde DivX'le kodlanmış filmi, 20 saniye gibi bir sürede de bir DVD'yi indirebileceğiniz bir hız. Ancak bu tip hızların daha ciddi açılımları da var. Yüksek hız, çevrimiçi dosya depolama ve hatta sabit disk kullanmadan doğrudan ağ üzerinden bilgisayar kullanma gibi bir zamanlar hayal edilen olanaklara da olanak tanıyacaktır.

Tabii tüm bunlar, bilgiye daha hızlı erişim, bilginin daha hızlı dolaşımı/yayılması ve toplamda daha hızlı teknolojik gelişim anlamına geliyor.