5 Şubat 2009 Perşembe

Veliler artık kreşteki çocuğunu kamerayla izleyemeyecek

Milli Eğitim Bakanlığı(MEB), kreş ve anaokullarında velilerin çocuklarını internet üzerinden kamerayla izlemesine olanak veren sistemleri yasakladı.

Bakanlık, sistemin amacı dışında kullanılması, kötü niyetli kişilerce suiistimal edilmesi, öğretmenleri olumsuz etkilemesi, çocukları oyundan ve arkadaşlarından koparması ve çocukların kişilik gelişimini olumsuz etkilemesi gibi nedenleri gerekçe gösterdi.

Kreş ve anaokullarının cazibelerini artırmak için velilere sunduğu ‘Çocuğunuzu 24 saat izleyebilirsiniz’ hizmetine Bakanlık son verdi. Talim Terbiye Kurulu’nun okullarda kameralı sisteme ilişkin değerlendirmesinde “Güvenlik amacıyla öğretim etkinlikleri yapılan bölümlerin dışında kalan yerlerin kamerayla izlenebileceği tespit edilmiştir” denildi. Talim-Terbiye, özel kreş ve anaokullarının bağlı olduğu SHÇEK’e de bir yazı göndererek, tüm anaokullarında kameraların kapatılmasını istedi.

Çocuk haklarını ihlal
SHÇEK’ten anaokullarına giden yazıda, anaokullarının kamera ve internet aracılığıyla izlenmesinin çocuk ve eğitmen haklarının ihlaline neden olduğu vurgulanarak, “Kamera sisteminin çocukların mahremiyetine saygısızlık yapılmasına neden olduğu, okul öncesi eğitim kuruluşlarında eğitim etkinliklerinin kameralı sistemle izlenmesinin uygun olmayacağı, ancak güvenlik amacıyla öğretim etkinlikleri yapılan bölümlerin dışında kalan yerlerin kamera ile izlenebileceğine dair karar alınmıştır” denildi. SHÇEK’in yazısında şöyle denildi:
“Okul öncesi döneme yeni başlayan çocukların velilerini rahatlatmak ve ortamda güven duygusunun sağlanması amacıyla uyum sürecinde çok kısa süreli izleme sürecinin çocuğun kişiliğini geliştirmesine engel teşkil etmeyecek şekilde planlanması gerektiği, kamera sisteminin güvenlik ve olumsuz olayları önlediği, herhangi bir nedenle çocukların özel yaşamlarına ilişkin bir görüntü kaydedilmemesi, gizliliğe riayet edilmesi, bu doğrultuda çocukların özel kullanım alanları lavabo, WC, uyku odası ile çeşitli etkinliklerin yapıldığı grup odalarının kamera ve internet aracılığıyla izlenmemesi konusunda tüm illere bilgi verilmiştir.”
Bazı kişilerin çocukların bazı özel kullanım alanlarını kendi çocuğu olmasa dahi izlediği ve gözetlediği hatta sapkın kişilerin buraları gözetlediği öğrenildi. Yasaklama kararında bunun de etkin olduğu bildirildi.

‘Öğretmenler utanıyordu’
Özel Okulöncesi Eğitim Kurumları Birliği Başkanı Nebahat Boğut da şunları söyledi:
“Bu kamera sistemi çok uzun süredir uygulanıyordu. Son beş yıldır kamerası olmayan okul kötü okul muamelesi görüyordu. Ticari ve reklam amacıyla okullarda kamera ile izleme hizmeti koyduk ve ‘Aman bizi seyredin, çocuklarınızı seyredin ve bize güvenin’ dedik. Ama orada yasal ve hukuksal olmayan şeyler vardı. İnsan haklarına ve çocuk haklarına aykırı bir durumdu. Öğretmenden ve veliden onay alınmadan gözetlemeydi bu, izleme değildi. Biz gelen şikâyetler üzerine bu konuyu yetkililere bildirdik. Şöyle manzaralar vardı; çocuk, anne babasına kameraya göstererek resim yapıyordu. Oysa çocuk oraya sosyalleşmek için, yaratıcılığını geliştirmek için geliyor. Okulöncesi öğretmenleri atlar, yuvarlanırız. Oyun oynarız. Akşam çocuk velisinin yanında ‘aaa bugün çok komiktiniz öğretmenim’ diyordu. Dolayısıyla bizim öğretmenlerimiz ilkokul öğretmeni gibi ceketli, pantolonlu ve hiç oynamayan öğretmenler haline geldi. Hatta veliler, çocuklarını izliyordu ‘Ben çocuğumu göremiyorum oradan kaldırın’ diye arıyordu. Çocuk tam konsantre olmuş, etkinliğe başlamış birdenbire öğretmeni tarafından yeri değiştiriliyordu. Kamera sisteminin kaldırılması hepimizin yararına oldu.”