5 Şubat 2009 Perşembe

Windows XP'de USB flash belleklerin NTFS olarak biçimlendirilmesi

Son zamanlarda USB flash bellekerin fiyatlarının ciddi biçimde düşmesiyle yüksek kapasiteli flash bellekler de alınabilir fiyatlara indi. Şu anda 30-40 TL gibi fiyatlara 8 GB'lık, 60-70 TL civarı fiyatlara da 16 GB'lık modeller satın almak mümkün. Dikkatli arkadaşlar farketmişlerdir, satın aldığımız harici diskler ve flash bellekler varsayılan olarak FAT32 dosya sistemiyle biçimlendirilmişlerdir. Harici diskleri biçimlendirerek NTFS'ye kolayca çevirebilir ya da buradaki rehberimize bakarak veri kaybı yaşamadan FAT32'den NTFS'ye dönüşüm sağlayabilirsiniz. Yeri gelmişken NTFS'ye neden geçmek isteyebileceğimizi de belirtelim. FAT32 dosya sistemi ile biçimlendirilmiş olan diskin üzerine maksimum 4 GB boyutlu bir dosyayı adresleyebilirsiniz. Başka bir deyişle 4 GB'ın üstünde boyutlu tek parça bir veriyi diske kopyalamak istediğinizde "yetersiz disk alanı" gibi bir hata alırsınız.

Flash diskleri ise normal koşullarda biçimlendirmek istediğinizde NTFS ile biçimlendirme seçeneği görünmüyor. FAT32'den NTFS'ye dönüşüm için ise ufak bir ayar yapmak gerekiyor, "Aygıt Yöneticisi" 'nden. Bu yazımızda bu ayarı yaparak flash diskimizi NTFS dosya formatıyla biçimlendireceğiz.

1

Normal şartlarda NTFS seçeneği yok.

Öncelikle "Aygıt Yöneticisi" 'ni açarak disk sürücülerinin olduğu bölüme geliyoruz ve NTFS olarak biçimlendirmek istediğimiz flash diskimizi sağ tıklayarak "Özellikler" sekmesine erişiyoruz.

2

Açılan pencerede ise "İlkeler" sekmesini tıklayarak "Yazma önbelleği ve Güvenli Kaldırma" özelliğini "Performans için en iyi duruma getir" olarak ayarlıyoruz.

3

Burada bir dipnot belirtmekte fayda var. Diski "performans için en iyi duruma getir" özelliğiyle kullanmanız durumunda (Yani NTFS olarak biçimlendirirseniz), diskin bilgisayarla bağlantısını kesmeden önce görev çubuğundaki "donanımı güvenle kaldır" özelliğini kullanmanız yararınıza olacaktır. Çünkü bu özellikle kullanılan diske işletim sistemi sizin kullanmadığınız anlarda bile erişerek dosyaları önbellekliyor ve performansı arttırıyor. "Donanımı güvenle kaldır" butonunu kullanmadığınız durumlarda veri kaybı yaşayabilirsiniz. "Çabuk uzaklaştırma için en iyi duruma getir" modunda (Yani FAT32 dosya sistemiyle) kullanmanız durumunda ise böyle bir ihtiyaç söz konusu değil. Diski direkt olarak sistemden uzaklaştırabilirsiniz.

Son aşama olarak ise "Bilgisayarım" 'dan diskimizi sağ tıklayarak biçimlendir diyoruz ve açılan biçimlendirme penceresinde dosya sistemi olarak NTFS'yi seçip biçimlendirme işlemini yapıyoruz.

4

Bu kısa işlem grubunu tamamladıktan sonra diskinizi NTFS olarak kullanmaya başlayabilir ve FAT32'nin dosya boyutu limitinden kurtulabilirsiniz. Ayrıca işletim sisteminin önbellekleme işlemi sayesinde diskinize erişmek istediğinizde biraz daha yüksek performans alabilirsiniz (Önbellekleme yardımıyla rasgele erişim süresi bir miktar düşer - önbelleklenmiş bir dosyaya erişilirken).

***not: Vista işletim sisteminde bu tip bir ayara gerek yoktur. Biçimlendirme bölümünde direkt olarak dosya sistemini NTFS olarak atayıp biçimlendirmeyi yapabilirsiniz.