17 Ocak 2013 Perşembe

Tweet Atmadan Önce İki Kez Düşünün


Tweet Atmadan Önce İki Kez Düşünün

Bugün hayatımızın hemen her alanını kapsayan sosyal medya, kamuoyunun nabzını ölçme ve halkla ilişkiler yürütme araçlarından bir haline gelse de, kimi zaman hem gerçek hem de tüzel kişilerin başına iş açabiliyor.
Espri ya da yanlış bir hesaptan atılan twit, kişinin işini kaybetmesine neden olabiliyor. Hatta bazı örneklerde olduğu gibi twit yüzünden hapis cezasına çarptırılanlar bile var.
Bu durumun en uç örneklerinden biri geçen hafta Kuveyt’te yaşandı. Kuveyt mahkemesi, Ayyad el-Harbi adlı vatandaşı Kuveyt Emiri Şeyh Sabah el-Ahmed el-Sabah’a hakaret ettiği gerekçesiyle 2 yıl hapse mahkûm etti. İki ay önce de Raşid Salih el-Anzi adlı başka bir Kuveyt vatandaşı, Emir’in yetki ve haklarınatecavüz ettiği gerekçesiyle aynı cezaya çarptırılmıştı.


Özgürlük cenneti olarak anılan ABD’de ise 11 Eylül hadisesinden sonra tartışılamayan bir tabu haline gelen El Kaide ve lideri Üsame bin Ladin ile ilgili fikir belirtmek cesaret isteyen bir iş. Amerikan futbol takımı Steelers’ın oyuncusu Rashard Mendenhall’ın, Üsame bin Ladin’in öldürülmesinin ardından “Ne tür insanlar ölümü kutlarlar? Hiç dinlemedikleri ve konuşmadıkları birinden insanların nefret etmeleri çok şaşırtıcı. Hikâyenin sadece bir tarafını dinledik.” ifadeleri Twitter’da oldukça ses getirdi. Toplumdan gelen tepkiye dayanamayan Steelers oyuncusuna sahip çıkamadı ve sözleşmesini feshetti. Attığı twit nedeniyle ekmeğinden olan bir başka ünlü de CNN’in tecrübeli editörlerinden Octavia Nasr. İsrail’in güvenlik tehdidi olarak gördüğü Hizbullah’ın ruhanî lideri Hüseyin Fadlallah’ın ölümünden sonra, Şii Arap lidere saygı duyduğunu Twitter üzerinden takipçilerine ilan eden Nasr, daha sonra özür dilese de CNN’deki pozisyonunu kaybetti. Japonya’nın en büyük sigorta şirketi olan Aflack’ın reklam yüzü olan komedyen Gilbert Gottfried de Twitter mağdurlarından. Twitinde tsunami ile ilgili “Japonlar gerçekten gelişmiş. Plaja gitmiyorlar, plaj onlara geliyor.” ifadelerini kullanan komedyen, bunun ardından işten atıldı.
MINHAC ÇELIK - İSTANBUL HABERLER GÜNDEM
Haberin Tamamı İçin: http://www.zaman.com.tr/newsDetail_getNewsById.act...