11 Ekim 2013 Cuma

Hangi ‘akıllı’yı almalı?

Apple’ın iPhone 5S ve 5C’yi piyasaya sürmesinin ardından mobil dünyada hareketlilik başladı. Üreticiler birbiri ardına yeni ürünlerini duyuruyor.
Piyasada bu kadar çok marka/model akıllı telefon varken, en iyisine nasıl karar vereceksiniz? Kişisel zevkler ve tercihler bir yana, piyasadaki her üretici “en iyi” telefonu sattığı iddiasında. Peki bir telefonda bulunup, diğerinde olmayan onlarca özellik gerçekten harcanan paraya değiyor mu?
Sizin için hazırladığımız akıllı telefon rehberine bir göz gezdirmek, kafanızdaki soru işaretlerinden büyük ölçüde kurtulmanızı sağlayabilir.
İşte akıllı telefon satın alırken dikkat etmeniz gerekenler;
İŞLEMCİSİ; 1.2 GHz’den düşük hızdaki çift/tek çekirdekli cihazlardan uzak durmalı.
RAMTelefonun uygulamaları düzgün çalıştırabilmesi, multitasking işlemlerini becerebilmesi için en az 1 GB RAM’e sahip olması gerekiyor.

DEPOLAMA: Akıllı telefonların belki de en çok “can yakan” kısmı burası. 32 GB hafıza kartıdesteği olan, ancak üzerinde sadece 512 MB depolama alanı sunan bir telefon sorun yaratır. Zira kimi uygulamalar sadece telefonun belleğinden çalıştığı için, 512 MB gibi kısıtlı bir alanı doldurmaya 5-6 uygulama bile yetebilir.  Sonrasında her yeni uygulama için, yüklü uygulamalardan birini kaldırmanız gerekir. Alacağınız cihazın depolama alanı  sadece 16 GB ve hafıza kartı desteği yoksa, kısa sürede bu alanı tüketip, yer sorunu yaşayabilirsiniz. Bu konuda en uygun çözüm, en az 4 GB dahili hafıza ve bellek kartı desteği aramak.
EKRANI: Akıllı telefonlarda, IPS olarak bilinen ve her açıdan net bir izleme sunan ekranlara sahip cihazlar bir adım önde. Ekran boyutu 4 inç ve üzeri, çözünürlüğü de minimum 1280x720 piksel olursa kullanırken sıkıntı yaşamazsınız. Araştırmacılar, insan gözünün 220-250 PPI’dan yüksek yoğunlukları ayırt edemediğini söylüyor. Yani fazlası için ödediğiniz para boşa gidiyor.
KAMERA: Akıllı telefonların kameraları, bas-çek fotoğraf makineleriyle boy ölçüşür hale geldi. Yine de, satın alacağınız telefonun kamera çözünürlüğünün 5 megapikselden az olmamasına dikkat edin. Cihaz en az 720p çözünürlüğünde, saniyede 30 kare video çekebilmeli. 1080p ve 60 fps çekim yapabilen bir kamera ise, video çekimlerinize çok şey katar.
Kısaca, şu an piyasadaki ürünler içinde en “ideal” bileşim (minimum); 1.2 GHz çift çekirdekli işlemci, 1 GB RAM, 4 GB Dahili hafıza, Bellek kartı desteği, 1280x720 IPS ekran (250 PPI) ve 5 MP arka, 2 MP ön kamera (720p video çekimi)
Tabii ki tüm bu özelliklere sahip cihazların fiyatları, satın almada asıl belirleyici etken olacak. Verdiğimiz özellikler gözünüzü korkutmasın, GSMArena sitesinde bu özelliklerde bir cep telefonuaradığımızda karşımıza çıkan cihaz sayısı 120’nin üzerinde. Bu modeller içerisinden seçeceğiniz herhangi bir cihaz, size uzun süre yetecektir.
Uygun fiyatı ile öne çıkacak
Merakla beklenen cihazı inceledik

Android 4.1 Jelly Bean ile gelen Turkcell T40, düşük fiyatı ve zengin donanımıyla, özellikle ilk akıllı telefonunu alacak kullanıcılar için ideal!
Türkiye’nin ilk “yerli tasarım” akıllı telefonu Turkcell T40, geçtiğimiz hafta 499 TL fiyatla piyasaya çıktı. Merakla beklenen cihazı inceledik.
Çift çekirdekli 1.2 GHz işlemcili T40’ın 4 inç LCD IPS ekranının çözünürlüğü 400x800 piksel, dahili depolama birimi 4 GB, hafızası ise 1 GB. SD kart destekli cihazın bataryası 1600 mAh, toplamağırlığıysa 135 gram. NFC destekli T40, 5 MP arka ve 0.3 MP ön kamera ile donatılmış.
T40, gürültülü ortamlardaki konuşmalarda bile iletişim problemi yaşatmıyor, karşıya sesinizi duyurabiliyor ve söyleneni anlayabiliyorsunuz.

Teknik özellikleri oldukça güçlü
Turkcell T40’ın performansı oldukça etkileyici. Prince Of Persia Classic oyununda sorun yaşamayınca önce GTA: Vice City ve ardından Asphalt 8 oyunlarını da denedik. T40 tüm bu oyunların üstesinden takılma, donma olmadan gelebildi.
Telefonun arka kamerası ile çekilen fotoğraflarda renk dağılımı ve kontrast değerleri iyi, loş ortamlarda da kabul edilebilir kareler çıkıyor. Cihazın ön kamerası ve video çekimi ise vasat seviyede. T40, iyi konumlanmış ve yüksek ses verebilen hoparlörü ile etkileyici bir performanssergiliyor. Ekran parlaklığı ortalama olan cihazın pili tam günü kolayca çıkarabiliyor.
Fiyatına göre oldukça performanslı olan T40 elinize rahatça oturmuyor. Çünkü dış yüzeyinde, tutulmasını kolaylaştıracak bir kaplaması bulunmayan T40, “düşecekmiş” hissi veriyor.

Biçilmiş kaftan!
Sonuç olarak, tüm artı ve eksilerini göz önüne aldığımızda; Turkcell T40, 499 liralık fiyatı ile kesinlikle “alınabilir” bir telefon. Özellikle ilk akıllı telefonunu alacak, mobil uygulama dünyasına yeni girecek bir kullanıcıysanız, kolay kullanımlı Turkcell arayüzü ile T40 sizin için biçilmiş kaftan.
TEKNOLOJİ PAZARI
Çocuklara özel saat
AT&T, ebeveynlerin çocuk takip işini kolaylaştıran akıllı kol saati Filip’i geliştirdi. Farklı renk seçenekleriyle modayı takip eden Filip, GPSGSMWiFi bağlantı teknolojileriyle çocuğunuzun konum bilgilerini size anlık iletebiliyor. Özel uygulaması bağlantı işini daha da kolaylaştırıyor. Saat, mesaj gönderip, numara arayabiliyor hatta üzerindeki kırmızı tuşa 3 saniye basılı tutulduğunda belirlenen kişilere acil durum çağrısı atabiliyor. Fiyat belli değil.
Giyilebilir ekran
Sony, giyilebilir ekran modeli HMZ-T3W’nun ön siparişine başladı. Sadece gözlerinize ve kulaklarınıza hitap edecek gözlük, 1280x720p çözünürlükte OLED ekranlarıyla 19mt’den 750inç boyutunda bir ekranı izleme hissi yaşatıyor. 7.1 kanal surround ses sağlayan cihazın 3D desteği de var. Mobil ürünlerle kablolu/kablosuz iletişim kurabilen Sony, tek tuşla oyuncu moduna geçebiliyor. 999 dolar.
Ahizeden konuşun
Mobaks’ın iPhone 5 için ürettiği BT Dock Station’ı ahizeyle konuşma imkânı sunuyor. Telefonla ahize arasındaki senkronizasyonu Bluetooth’la sağlayan ürünün çekim alanı 10mt. Üzerindeki Micro USB’den laptop/PC’ye bağlayabilir böylece ahizenin ve telefonunuzun şarj olmasını sağlayabilir, data transferi de yapabilirsiniz. 145.80 TL
Sporunuzu değiştirin
Zepp Labs, insanların spor veya oyun faaliyetlerini geliştirmek için tasarladığı Zepp hareketsensörleri dizisini duyurdu. Beyzbol, basketbol ve tenis için üç farklı Zepp 3D hareket sensörü var. iOS ve Android sistemleriyle çalışan ürün, verileri anlık olarak Bluetooth’la telefona aktarıyor. 150 dolar.
Plants vs Zombies 2
(iOS/Android) Ücretsiz

Zombiler bahçenizi ele geçirmek için geri dönüyor. Free to play oyunda yetiştirdiğiniz farklı bitkilerle zombileri evinizden uzak tutmaya çalışıyorsunuz.
Talkray
(iOS/Android) Ücretsiz

Mobil iletişimi daha zevkli kılan Talkray’le arkadaşlarınızla HD kalitesinde görüntülü görüşmeler yapabilir veya SMS’ler gönderebilirsiniz.
Jarvis: A Second Screen Experience
(iOS) Ücretsiz

Demir Adam’ın sanal arkadaşı Jarvis’le telefonunuzdan konuşarak, alarm kurma, hava durumuraporu, ajanda hatırlatma, Facebook’ta ileti paylaşma gibi basit işlemleri gerçekleştirebilirsiniz.
Heads Up
(iOS/Android) 1 dolar

Eğlenceli ve komik oyunda zaman tükenmeden arkadaşlarınızdan gelen ipuçlarıyla başınızın üstündeki kelimeyi tahmin etmeye çalışıyorsunuz.