20 Ocak 2009 Salı

Asus EeeTOP ET1602

Ekonomik kriz dünya çapında etkisini sürdürüyor ancak anlaşılan bunun Asus’un Eee ( easy to learn, easy to work, easy to play) serisine pek etkisi olmuyor. Asus nerede ise hemen her ay yeni bir EeePC modeli duyuruyor. EeePC’de yeni model yoksa da yeni bir Asus EeeBOX ya da EeeStick modeli duyabilirsiniz. Hiç olmadı, Asus’un yeni Eee serisi ürünü “EeeTOP” ile karşılaşabilirsiniz. Anlayacağınız Asus bu Eee(kolay öğren, kolay çalış, kolay oyna) işini çok sevdi. Ve bunun üzerine gitmeyede kararlı gözüküyor.

Yukarıda resmini gördüğünüz ürün Asus’un son Eee konsepti. Yeni konseptin adı “Eee TOP”
Apple’ın iMAC’lerine çok benzer bir ürün. Aslında Eee TOP içine bilgisayar gizlenmiş bir monitör. Ancak EeeTOP’ın en büyük özelliği ekranın dokumatik olması. Yani coğu fonksiyonu kullanmak için bir klavye ya da fareye ihtiyacınız yok.

Asus EeeTOP’ın ön yüzü oldukça sade. Ses ve parlaklık için ayar tuşları, açma-kapama tuşu ve sadece ekranı kapatabileceğiniz bir tuş bulunuyor. Tabii ki tepede 1.3MP’lik bir web kamerasıda unutulmamış. 16:9 oranına sahip dokumatik ekran 15.6” boyutlarında ve 1366 x 768 çözünürlüğe sahip. Ancak dokunmatik ekran yeni nesil multi-touch özelliklerini barındırmıyor. Klasik tip bir dokunmatik ekran. Ayrıca EeeTOP ön yüzünde oldukça kaliteli iki adet 4W’lık hoparlöre sahip.

Asus EeeTOP’ın yandan görünüşü ise oldukça ince ve şık . Eğimi ayarlayabileceğiniz bir krom ayağa sahip. Bu ayak aynı zamanda taşıma sapı görevide görüyor. Dilerseniz bu ayağı çıkartarak EeeTOP’ı duvara da monte edebiliyorsunuz. Asus EeeTOP sadece 4.3kg’lık bir ağırlığa sahip. Aynı zamanda sol yanda iki adet USB2.0 kapısı ile bir 4-in-1 hafıza kartı okuyucusu yer alıyor.

EeeTOP’ın arkasında ise bir gigabit ethernet çıkışı, dört adet USB2.0 kapısı, ses giriş çıkışları ve güç adaptörünün bağlantı girişi ve çalınmalara karşı güvenlik için yapılmış kensington lock güvenlik kilidi bağlantı noktası yer alıyor.


Asus EeeTOP Intel’in 45nm üretim teknolojisine sahip düşük güç tüketimli Atom N270 işlemcisine sahip. Bu işlemci 1.6GHz hızında ve 512kB L2 tampon belleği var. Ayrıca işlemci HyperThreading desteğine sahip. Kullanılan yonga seti ise Intel’in 945GME ve ICH7-M ikilisi. İncelediğimiz EeeTOP ET1602 modelinde 160GB 5400rpm SATA-II bir disk kullanılmış ve 1GB PC5300 DDR2-SRAM ile geliyor. Tabii ki 802.11n kablosuz ağ desteğide unutulmamış.


Kutudan yukarıdaki resimdeki hoş klavye çıkıyor. Klavye USB üzerinde sisteme bağlanıyor ve klavye sağ yanında bir USB2.0 kapısı daha barındırıyor. Burayada dilerseniz kutudan çıkan USB fareyi bağlıyorsunuz.

Klavyenin sol yanında ise dokunmatik ekranda kullanmanız için bir kalem gizlenmiş. İhtiyaç duyduğunuzda dokunmatik ekranı bu kalem ile kullanabiliyorsunuz. Normalde parmağınız ile bastırarakta dokunmatik ekranı kullanmak mümkün. Ancak resim çizmek ya da yazı yazmak istediğinizde bu kalem işleri oldukça kolaylaştırıyor.


Asus EeeTOP’ın alt kısmındaki şeffaf plastik kısım mavi bir led ışığı ile aydınlatılıyor. Mavi ışığın şiddeti yazılım ile üç kademe olarak ayarlanabiliyor ya da tamamen kapatılabilyor. Aslında bakarsanız bu özellik estetik kaygılar ile yapılmış gibi duruyor ancak, ışığı en parlak konuma aldığınızda gece klavyeyi görmenizede yardımcı olabilir.


Eeebar adında bir yardımcı program sürekli ekanın sol yanında duruyor. Üzerine tıkladığınzda açılıyor ve dokunmatik ekranın nimetlerinden yararlanarak tüm işleri halletmenize izin veren bir yardımcı program haline gönüşüyor. İşleri dokunmatik ekran üzerinden halledeceğiniz düşünülerek tüm arabirimler büyükçe fontlar ve ikonlar ile hazırlanmış.

Sadece dokunarak hemen hemen tüm fonksiyonlara erişebiliyorsunuz. Her türlü ayarı yapabiliyorsunuz. İnternette gezinebiliyorsunuz. Film izlemek, müzik dinlemek ya da resimlerinizi düzenlemek yine sadece dokunarak halledilebiliyor. Asus bunlar için oldukça mantıkla tasarlanmış ve oldukçada şık gözüken arabirimler hazırlamış. Web kamerası aracılığı ile yapacağınız görüşmelerde kullanılan arabirim gerçekten bu işi çok eğlenceli bir hale getirebilir çünkü onlarca gerçek zamanlı efekt içeriyor.

Açıkçası sadece dokunarak bilgisayar kullanmak değişik bir tecrübe. Sadece yazı yazmak için klavyeye ihtiyacınız olması aslında oldukça hoş. Bir kere alıştıktan sonra oldukça pratik olduğunu kavrıyorsunuz ve hoşunuzada gidiyor. Bu tür arabirimlere alışmak gerekiyor çünkü gelecekte oldukça fazla karşımıza çıkacaklar. Biliyorsunuz Microsoft Windows 7 içerisine multi-touch özelliğini dahil ediyor. Windows 7 standart olacak multi-touch destekli olarak geliyor.

Ayrıca Asus EeeTOP oldukça sessiz çalışıyor ve oldukça az güç tüketiyor. Bu yüzden ev içinde dilediğiniz mekanda konumlandırmak ya da uzun süre çalıştırmak mümkün. Çalışırken sadece 26dB ses çıkarıyor ve sadece 65W’lık bir harici güç adaptörüne sahip.

Sonuç olarak Asus EeeTOP oldukça başarılı bir ürün. Özellikle evde küçük çocuk olanlar için ideal. Sadece dokunarak bilgisyar kullanmak tam küçüklere göre. Ancak bu cihaz rahatlıkla restaurantlarda ya da eczaneler gibi bir çok yerde de kendine kolaylıkla kullanım alanı bulabilir. 1.6GHz’lik Intel Atom işlemcisi, 1GB DDR2 hafızası ve 160GB’lık SATA-II sabit diski ile birçok iş için fazlası ile hızlı bir bilgisayar aslında. Ethernet bağlantısı sunması dahili olarak 802.11n kablosuz ağ desteği vermeside bağlanabilirlik konusunda EeeTOP’ı sorunsuz hale getiriyor. Kutudan klavye ve fare dahil herşey çıktığı içinde aslında tam anlamı ile eksiksiz bir bilgisayar. Tek eksiği optik bir sürücüsü olmaması. Ancak bu sorunda USB üzerinden bağlanan harici bir optik sürücü ile çözülebilir. Asus EeeTOP’ın fiyatıda yaklaşık olarak 700 USD civarlarında olacak. Eğer 15.6” dokunmatik bir ekranın fiyatını göz önüne alırsanız EeeTOP gibi eksiksiz bir bilgisayar için 700USD makul bir fiyat olarak gözüküyor.

Not: Asus EeeTOP ET1602’nin dahili grafik çekirdeği ile sağladığı 3D grafik performansı bana yetmez diyenler Asus EeePC ET1603’ü beklemeliler. Çünkü Asus EeeTOP ET1603 içerisinde ATI Radeon Mobility HD3450 harici grafik işlemcisini barındıracak ve ciddi bir 3D grafik performansı sunacak.