20 Ocak 2009 Salı

Dell’in Süper İnce Dizüstüsü: Adamo, 3000 Dolar’a

Daha geçen gün fazla bilgimizin olmadığı Dell’in süper ince sınıfı Adamo dizüstüsü hakkında tüm detaylar ortaya çıktı. İlgili bilgiler geçen hafta şirketin internet sitesinde “yanlışlıkla” yayınlanıverdi fakat kısa sürede silindi. Neyse ki Google’ın önbellek sayfalarında hala görmek mümkün. Dünyanın en ince dizüstü bilgisayarı olarak tanımlanan “Adamo Thirteen”in ne kadar ince olduğu hala merak konusu ama şirketin kullandığı parçalardan bunun son derece mümkün olduğunu düşünüyoruz.



Dell’in Adamo’yu çıkarmaktaki tek amacı MacBook Air’in şanını altüst etmek. MacBook Air’in önplana çıktığı özelliği tasarımı ve inceliği olduğuna göre Dell de aynı pazarlama stratejisini hayata geçiriyor. Apple’ın etkileyici dizüstü bilgisayarı sadece 2 cm kalınlığında ve 1.35 kg ağırlığında. Digitimes’da yayınlanan bir habere göre Dell, Apple’dan daha ince

LCD paneller kullanacakmış. Firma Samsung’dan 3.5 mm kalınlığında paneller sipariş ediyor. MacBook Air’de kullanılan panelin kalınlığı ise 4.1 mm.

Adamo Thirteen (13)’in temel donanımları daha tamamen belli olmasa da ekran boyutunun 13” olacağını, sadece 45 Wattlık güç kaynağıyla geleceğini ve 45 nm standart gerilimli Core 2 Duo işlemcileri kullanacağını biliyoruz. Google’ın daha önce önbelleğine aldığı bilgilere bakınca bu bilgisayarın 2x Blu-ray/DVD-RW optik sürücü ve bir DisplayPort çıkışına da sahip olacağı görülüyor.

Kendi kaynaklarımız bize Dell Adamo Thirteen’de depolama aygıtı olarak sabit disk yerine katı durum diski (SSD) kullanılacağını ifade ettiler. Dell Intel’in 160 GB veya Samsung’un 128/256 GB SSD’lerinden birini kullanabilir. Gariptir bilgilerin sızdığı sayfada Dell SSD seçenekleri hakkında hiçbir bilgiye yer vermemişken, 250 GB veya 500 GB kapasiteli harici 2.5” 5400 rpm sabit disk ve 8 GB USB bellek hediye edeceğini yazmış.

Dizüstü bilgisayar Ocak ayının hemen başında CES’de tanıtılabilir ve şubat ayı içerisinde piyasaya sürülebilir. Digitimes’in kendi kaynaklarının bildirdiklerine göre Adamo 3000 USD fiyat etiketine sahip olacakmış. MacBook Air birkaç yüz USD daha ucuz. Bununla beraber bazı uzmanlar Dell’in rekabet açısından Adamo’yu Air’den 400 USD daha ucuza bırakabileceğini ileri sürmekteler. Bir kere Apple’ın Blu-ray okuyucusu yok ve üstelik Adamo daha büyük kapasiteli ve çok daha hızlı SSD’den yararlanacak. Yalnız bahsettiğimiz Adamo’nun mümkün olan en yüksek donanımlı hali. Sıradan sabit diskli, DVD yazıcılı ve daha düşük işlemcili bir Adamo 1500 USD fiyatla satışa çıkabilir.